Projectes2020-03-31T12:57:06+00:00

Ramat

Les cabres

Quan vam començar fa 5 anys, no en sabíem gens; vam agafar cabrides de varis ramats, i unes quantes adultes d’un veí. A partir d’aquí, i amb l’ajuda dels nostres bocs: primer del BocTon i ara del Punset i del Pepito Mirón, el ramat ha anat creixent. Ara mateix tenim una cinquantena de cabres adultes.

Tenim moltes cabres de raça alpina, una raça molt lletera, però també moltes barreges. I és que el que busquem amb el nostre ramat no és només que facin molta llet, sinó que s’adaptin bé a la nostra granja: a 1600 metres tenim mesos amb condicions bastant dures, i cal que les cabres també ho siguin!

La gestió

La nostra filosofia és no collar massa (ni a les cabres, ni a l’entorn, ni a nosaltres mateixes!): munyim un cop al dia, cada matí abans de sortir a pasturar. Després es passen el dia pasturant, sempre que el temps ho permet; a l’estiu, quan el dia és llarg, poden arribar a pasturar unes 11 hores. A l’hivern, en canvi, hi ha dies que surten 5 o 6 horetes, i llavors les hem d’ajudar amb una mica d’herba al corral.

Pasturen soles, amb un GPS per evitar que vagin on no toca, i tenim la tranquil·litat que la Ka, la gossa de protecció, les acompanya a tot arreu i no deixa que se’ls acosti cap perill.

El cicle

El clima aquí dalt a l’hivern és complicat, així que més ens val adaptar-nos-hi! Això vol dir que ens cal aprofitar al màxim l’estiu i deixar el descans per l’hivern. I com ho aconseguim això? Doncs fem un sol part l’any, a la primavera, que és quan comença a fer més bon temps i a haver-hi més menjar al camp. A l’estiu anem a tot gas, elles troben molt menjar de qualitat i tornen cada dia ben plenes, i això vol dir molta més llet.

La tardor també és bona època, ja que a la pastura troben moltes fulles caigudes dels verns i dels freixes, i també un munt de fruits, plens de vitamines per encarar el fred. I a l’hivern, que queda poc menjar a fora, toca baixar el ritme. Parem de munyir i, poc a poc, elles deixen de fer llet i així es guarden tota l’energia per elles mateixes i pel cabrit que ja estan gestant, per tornar a començar el cicle.

Formatgeria

La llet

Sempre fem els nostres formatges amb llet crua. I per què? Doncs perquè estem convençuts que les nostres cabres, amb una pastura variada i bona, produeixen llet de gran qualitat, i per tant no volem alterar-la.

L’elaboració

Fa poc que hem començat i ens considerem encara uns aprenents, ens queda molt camí a recórrer! Ara per ara, fem dues elaboracions, i poc a poc les anem perfeccionant i afegint variacions. També de tant en tant ens donem el luxe de jugar a l’obrador: experimentem amb noves receptes que mai se sap si algun dia donaran pas a altres formatges per vendre.

La maduració

Per madurar un formatge calen condicions d’humitat i temperatura molt estables. I això sovint comporta una despesa energètica molt gran. Aquí tenim la sort que les càmeres de maduració estan soterrades, i mantenen una temperatura relativament estable al llarg de l’any. I diem “relativament” perquè la veritat és que entre els mesos més freds de l’hivern i els més càlids de l’estiu tenim diferències de quasi 8 graus. I per tant, el resultat varia una mica al llarg de l’any.

Per nosaltres això no és dolent, sentim que els formatges que fem estan més connectats amb el lloc on vivim! Però clar, ens hi hem d’adaptar, i hi ha formatges que no podem fer totes les estacions.

Tanquem els cicles!

Intentem aprofitar al màxim tots els recursos que ens dona la terra on vivim. I és per això que apostem per tancar els cicles… però què vol dir ben bé això? Doncs per nosaltres vol dir no tractar com a residus coses que, realment, no ho son: el sèrum o xerigot que sobra de la llet en l’elaboració dels formatges, els quilos i quilos i quilos d’excrements que caguen les cabres al corral, les restes del menjar de casa… Per reaprofitar tot això, hem optat per l’autoconsum:

L’hort

Fer un hort tant amunt no és fàcil. Cal encertar molt el moment de plantar, ja que si vas d’hora, una glaçada t’ho pot matar tot, i si vas tard, la collita arriba tot just quan tornen les glaçades. A més, aquí no hi ha segones oportunitats: si una pedregada et mata les carbassoneres, ja no hi ets a temps de tornar a plantar! Com en tot, per aprendre’n ens ha calgut espifiar-la molts cops (i els que queden), i tenir controlats els horts dels veïns.

Per nosaltres l’hort és essencial per a tancar el cicle amb les cabres. Quan buidem el corral deixem que tot el jaç que traiem es composti durant dotze mesos. És aquest el compost que utilitzem per abonar l’hort. Però a més, totes les restes que genera com les fulles que no mengem, els fruits que es fan malbé,… serveixen per alimentar les gallines i el porc.

Els porcs

A la primavera quan comencem a fer formatges agafem porcs per aprofitar el xerigot que surt en l’elaboració dels formatges a partir de la llet, passant de ser un residu a un recurs per engreixar els nostres porcs d’autoconsum. Conté de tot i és perfecte per engreixar-los: minerals, proteïnes… que juntament amb pa, pèsols i les restes de menjar del nostre dia a dia conforma la seva alimentació.
A principis d’hivern amb amics i veïns fem el mandongo, com s’ha fet sempre, buscant el màxim aprofitament de la carn. Mengem de tot: embotits i cansalades, lloms i costelles, òrgans i peus,… i així a l’hivern i primavera anem ben abastits amb teca de qualitat!

L’energia

A la granja no arriba ni l’aigua ni la llum corrent però tenim aigua i sol. Amb un pou i plaques solars tenim el que necessitem i ho obtenim d’una manera neta i renovable, que és l’única forma de garantir el futur del nostre entorn i del planeta sencer.

Amb les plaques produïm electricitat i escalfem l’aigua que surt ben freda del pou. Vam comprar-les gràcies a les col·laboracions fetes al nostre Verkami i a l’estar al nord de la vall de la Cerdanya, a la solana, tenim suficients hores de sol durant tot l’any. I si fa núvol? Es tracta d’adaptar el nostre dia a dia a les condicions meterològiques i no utilitzar allò que no ens és imprescindible en hores que no fa solete.